HS: Päättäjätkin moittivat purkupäätöstä: “Tilakeskuksessa on asenneongelma”

HS 10.3.2015 21:34

Samuli Laita Helsingin Sanomat


Fastholman huvilan valtaajat otettiin kiinni tiistai-aamun poliisioperaatiossa Helsingin Herttoniemessä. Huvila purettiin saman tien kiinteistölautakunnan päätöksen mukaisesti. Toimittaja Kalle Koponen HS, Kuvaus Leif Rosas ja Kalle Koponen HS, leikkaus Kalle Koponen HS

Yli satavuotiaan Fastholman huvilan purkaminen on herättänyt vahvoja kannanottoja helsinkiläisissä päättäjissä.

”Kiinteistöviraston tilakeskuksessa on asenneongelma vanhojen, vaikeiden kiinteistöjen osalta”, puhisee kaupunginvaltuutettu ja kiinteistölautakunnan jäsen Tuomas Rantanen (vihr).

Hän yritti etsiä viimeiseen asti Fastholmalle uutta käyttöä. Rantanen toteaa, että kaupungilla oli toki muodollisesti täysi oikeus ryhtyä purkutoimiin, mutta tilakeskuksessa ei ole Rantasen mukaan ymmärretty aktiivisten kaupunkilaisten roolia.

”On hyvä, jos aktiiviset nuoret haluavat ottaa tiloja käyttöönsä. Se ei ole häiriötä vaan hyvää toimintaa.”

Samoilla linjoilla on vasemmistoliiton valtuustoryhmän johtaja Veronika Honkasalo.

“Ongelmana tuntuu olevan se, että nuoret ovat aktiivisia. Mutta myös se koetaan ongelmaksi, että nuoret ovat passiivisia”, hän ihmettelee.

Tuomas Rantasen mukaan kiinteistöviraston virkamiehet tekivät lopullisen häätö- ja purkupäätöksen ”teknokraattisin” perustein.

”Asia olisi voitu hoitaa myös keskustelevan kaupungin tyyliin.”

Valtaajat yrittivät viime hetkiin asti hakea neuvotteluteitse ratkaisua talon säästämiseksi. Välittäjänä toimi Helsingin nuorisoasiankeskus.

Vasemmistoliiton Honkasalo ihmettelee, että kiinteistöviraston tilakeskus on toiminut purkamisen aloittamisessa todella ripeästi. Hänen kokemuksensa viraston toiminnasta on vuosien varrella pikemminkin jähmeä.

“Nytkin olen yrittänyt saada vastausta erääseen sähköpostiin, jonka lähetin lokakuussa. Siihen nähden (purkaminen) on harvinaisen ripeää toimintaa.”

Hän näkee viraston toiminnassa myös yhteistä päätöksentekojärjestelmää nakertavia piirteitä.

“Se, että voidaan toimia demokratiaa halventavasti, se syö kaupunkilaisten perusluottamusta kaupunkiin”, hän viittaa äkilliseen häätö- ja purkutoimiin ryhtymiseen Fastholmassa.

Nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitiota harmittaakin, että kaupunki turvautui voimankäyttöön.

”Meidän kokemuksemme mukaan valtaustoiminta vain jatkuu, ja siirtyy muualle.” Samaa sanoo myös vihreiden Rantanen.

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Juha Hakola (kok) kantaa huolta turvallisuuskysymyksistä.

”Yleensä niitä on aika vähän, jotka ottavat vastuun. Esimerkiksi nuorisotoimenjohtaja ei tee arviota siitä, miten paloturvallinen rakennus on.”

Hän korostaa, että tulenkäsittely ja ”sähköviritykset” olivat tehneet ”Fastholman tilanteesta vaarallisen”.

Laitio toivoo, että kaupungin eri osapuolet, kuten kiinteistöjä hallinnoiva tilakeskus ja nuorisoasiainkeskus, voisivat istua alas ja käydä läpi toimintatapoja.

”Olisi tarpeen löytää Helsingin tapa toimia valtaustilanteissa.”

Hakola muistuttaa, että myös vallattujen tilojen ylläpito maksaa.
”Jonkun se pitää hoitaa. Nuorisoasiainkeskuksen kannattaa kaivaa budjetistaan se raha, jos se kokee tarvitsevansa sellaisia tiloja.”

This entry was posted in Häätö, Uutisia, Vallan käytäviltä, Valtamedia. Bookmark the permalink.